23. jan. 2010

Uredniška vaja iz nekorektnosti

Luksuzna vaja iz nekorektnosti je neavtorizirani, a kljub temu objavljeni uredniški naslov članka o muzeju in študijah Jugoslavije, ki je izjavo o specifični "vaji iz nekonkretnosti" najprej spremenil v "nekorektnost", potem pa jo je posplošil na vse omenjene pobude, projekte in dogodke - kar ton in poanto članka precej spremeni.

Prispevek sva napisala z Daretom Pejićem in ne jaz ne on ne misliva, da so omenjene pobude in projekti "nekorektni", še manj pa, če smo že pri tem, da je (politična) "nekorektnost" nekakšno luksuzno ali privilegirano 'stališče' tistih, ki si jo lahko privoščijo... Če je bilo skratka z "nekorektnostjo" mišljeno nasprotovanje zgodovinskemu revizionizmu in lokalnim etnonacionalizmom, potem je to kvečjemu zelo konkretna in naša skupna, prav nič prestižna dolžnost!

Članek je izšel v današnji izdaji Objektiva (sobotni prilogi časopisa Dnevnik). Prvotni naslov Kako na 870 m² razstaviti zgodovino Jugoslavij? na tem mestu vodi do njegove spletne izdaje.

Ker v spletni izdaji pod večino fotografij ni podnapisov, brez njih pa je kontekst nejasen, jih spodaj objavljam še enkrat.


Fotografija iz depoja Muzeja zgodovine Jugoslavije, ki hrani izvirna darila za Titota. Ljudska kultura!



Katarina Živanović, v.d. direktorja muzeja Jugoslavije in prof. Milan Ristović z beograjske Filozofske fakultete na konferenci Novi Stari muzej o novi stalni zbirki Muzeja zgodovine Jugoslavije (fotografija: Jelena Čelebić).



Najdražji eksponat v zbirki: Titova medalja. Njena ocenjena vrednost je milijon dolarjev (fotografija: Dare Pejić).


Fronta svobode je prvič izšla leta 1943. Naslovnico je oblikoval Voja Dimitrijević, prve članke je podpisal Meša Selimović. Na spletni strani nove Fronte svobode bo kar dvainšestdeset letnikov časopisa kmalu dostopno v digitalni obliki (fotografija: Arhiv Fronte svobode).



»Od kafane do festivala 'visoke umetnosti'«, je nastop turbo folk zvezde Dragane Mirković na Wiener Festwochen komentiral beograjski časopis Vreme. Video instalacija Sama je v okviru razstave Gender Check do 14. februarja 2010 na ogled v dunajskem MUMOK (fotografija: Draško Gagović).

Ni komentarjev: