14. mar. 2012

Performans Jožefina Jožef na Rdečem kabareju



V petek, 9. marca 2012, je v okviru 13. festivala Rdeče zore potekal Rdeči kabaret. V cigaretni meglici in soju rdečih luči smo vam postregli z vintage mešanico plesa in glasbe, kabareta, burleske in teatra v kratkih, pikantno začinjenih odmerkih. Drzne in melanholično zapeljive fatalke so v svojih nastopih okrcale ustaljene kabaretne vloge žensk in vas v erotičnem retro ambientu popeljale v hedonistični svet prefinjenih užitkov. Občinstvu Rdečih zor smo se predstavili GO Maroo, Mme. Monoquelle, The Darling Teesse, Beti Blu, The Flying Cum-Bags, Tone Balboa in Josephine Joseph. 

Jožefina Jožef (1913) je bil/a performer/ka poljskega rodu, ki je veljal/a za pravo hermafroditko oz. hermafrodita. Nastopala/a je na freak showih s klasično točko "pol ženska, pol moški". Najbolj znan/a je po nastopu v filmu Freaks (1932) Toda Browninga, kjer je igral/a samo/samega sebe. Na Rdečem kabareju sem odigrala in po svoje zaključila edini prizor iz filma, v katerem ima Jožefina Jožef besedo (a še takrat mora pred cirkuškimi delavci braniti svoje razpolovljeno, pošastno telo). 



Fotografije so posneli Nenad Cakić, Karmen Medvešek in Andrej Vivod. Sledi povezava na video celotnega kabareta in še več fotk ...





























Video (1. del): http://www.youtube.com/watch?v=zMoXQqacBcs&feature=youtu.be
Video (2. del): http://www.youtube.com/watch?v=hVCpMPnqmYs&feature=youtu.be (Jožefina Jožef se začne pri 11:00)

Fotografije Petra Atanasova
Fotografije Nenada Cakića in Karmen Medvešek (Facebook)

Ni komentarjev: