9. apr. 2012

Oddaja Sektor Ž: Razlogi za feministične proteste

Razlogov za proteste te dni res ne manjka: komentiramo porazen izid referenduma o novem družinskem zakoniku, obravnavamo javno pismo o premajhni zastopanosti predavateljic in feministične umetnosti na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, z dr. Mojco Ramšak pa bentimo čez domnevo krivde v novi socialni zakonodaji in kontrolne obiske, ki jih na domu samohranilk in samohranilcev izvaja Center za socialno delo.

V prvi napovedi oddaje sem obljubljala tudi poročilo s četrtkove okrogle mize v Klubu Gromka, kjer so poleg nekdanjih in sedanjih varnostnikov koncerna Sintal o nevzdržnih delovnih pogojih, neučinkovitosti obstoječih sindikatov in zelo težkih začetkih samoorganiziranja delavk in delavcev v podizvajalskih podjetjih spregovorile čistilke in sobarice, ki jih je podjetje Lipica Turizem konec leta 2010 »začasno preneslo« k podjetju Aktiva Čiščenje (več v Dnevniku, 14.3.2012).

Ker je današnja oddaja prekratka za tako kompleksno tematiko, več o tem naslednjič. Danes predvajam samo izjavo čistilke, ki delo, ki so ga nekoč opravile štiri čistilke, že leto dni opravlja sama - in je temu primerno fizično in psihično zlomljena: »Nismo več ljudje. (…) Tako ne gre naprej. In upam, da nihče ni tako visoko, da se ga ne da skrajšat. Ali od spodaj ali od zgoraj. Jaz sem že itak skrajšana, ne obstajam več.«



Oddaja v celoti (7. april 2012, Radio Študent).

Ni komentarjev: