26. okt. 2015

Prva radijska oddaja Pisani svet



Pisani svet
Radijska oddaja brez vonja, barve in okusa.
 
V oddaji s pripovedovanjem zgodb obujamo pozabljene vezi med dejstvi in domišljijo, med objektivno in subjektivno resnico. Izpostavljamo obrobne zgodbe, za katere v uradni interpretaciji zgodovine praviloma ni prostora. Prednost dajemo pripovedovalcem iz Cerkljanske in njene širše okolice. Zgodbe razumemo široko, kot ustne in zapisane pripovedi na presečišču mnogih kultur. 
 
Navdušeni nad albanskim prevodom mladinskega romana Pisani svet (1958) Franceta Bevka, ki je dodobra potujil njegovo pričakovano domačnost, smo oddajo naslovili po njem. V Pisanem svetu pripovedujemo zgodbe o umetnosti, podprte z glasbo manj znanih izvajalcev in izvajalk: kantavtork, ljudskih pevcev, zvočne poezije, bluesa, hip hopa in drugih zgovornih zvrsti. 
 
Prva oddaja
V prvi oddaji bo cerkljanski pek Fato Krasniqi prebral odlomek iz albanskega prevoda romana Pisani svet (1958) Franceta Bevka. Naš gost bo Berto Peternelj, avtor radijske igre Pravljica o fantu, ki je rad zahajal v bar Pr´Gabrijelu. Predvajamo odlomke iz njegove zvočne pravljice, njegovo poezijo in intervju, posnet nikjer drugje kot Pr' Gabrijelu; o tem, kako je pank prišel v Cerkno, kako je zvenel prvi koncert Laibachov, kako je Berto preživel vojsko, Eto in psihiatrijo, in kako danes razmišlja o norosti, umetnosti in času. Oddajo bomo zaključili s pogovorom o prisvajanju in umeščanju umetniških del v nove kontekste ob primeru fotografije pripovedovalca ljudstva !Kung San, ki smo si jo izposodili za oddajo s sposojenim imenom – brez vonja, barve in okusa. 
 
Oddajo pripravljamo Small but Dangers in Tea Hvala.  
 
Vabljene, vabljeni k poslušanju v ponedeljek, 26. oktobra 2015, ob 21h.
Napol v živo na frekvencah radia Primorski val ali na spletu, kasneje tukaj.
Kontakt: simon.hudolin.salchi@gmail.com 
 
Naslednji oddaji bosta na sporedu 23. novembra in 28. decembra 2015. 
 
Da je svet pisan, verjamejo tudi Občina Cerkno, Primorski val, CMAK in GAYA Cerkno.

Ni komentarjev: