15. maj 2017

Predstavitev zbornika Osemdeseta o osemdesetih v MSUM



























Urednica: Bojana Piškur
ISBN 978-961-206-124-1

Zbornik Osemdeseta o osemdesetih vključuje tekste Tee Hvala, Aneja Korsike, Kaje Kraner, Aleša Mendiževca in Tjaše Pureber -  teoretičark in teoretikov generacije, rojene v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki z današnjega stališča proučujejo nekatere ključne tekste in pa razmerja med politiko, družbo, kulturo in umetnostjo tistega desetletja.

Predstavitev knjige bo v torek, 30. maja 2017, ob 18.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) v Ljubljani.

Moj esej "'Iritantno': ločeno delovanje žensk v novem feminizmu osemdesetih" obravnava družbenopolitične razmere, v katerih sta se v Ljubljani ob koncu sedemdesetih let 20. stoletja začela oblikovati novi feminizem in v tem okviru praksa (od moških in države) ločenega delovanja žensk. Poudarek je Ženski sekciji pri Sociološkem društvu in skupini Lilit kot prvih izključno ženskih skupinah v Ljubljani (po ukinitvi slovenske sekcije AFŽ).

Lilit bo predstavljena tudi na razstavi "Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča: Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 2. del", ki je od 5. aprila na ogled v MSUM. 

Več o zborniku.

Zbornik je del širšega projekta OSEMDESETA skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov v Sloveniji in Jugoslaviji, ki poteka v Moderni galeriji. OSEMDESETA so hkrati tudi del mednarodnega partnerstva muzejev Internacionala, v katerem je eden od partnerjev tudi Moderna galerija.

Ni komentarjev: